Coatings Industry News

Main News Page


Carbon-Neutral Museum Slated for Sweden

Tuesday, July 30, 2019

Comment | More

As a part of an international competition, Danish architecture firm COBE has been tapped for a new science center, planned to be built in the Swedish university city of Lund. The announcement came in the beginning of July during Almedalen Week on the island of Gotland.

The project is just one part of Science Village Scandinavia—a new urban district dedicated to international research, though the site actually dates back to the tenth century.

The Design

According to COBE, the science center is slated to be built with pre-fabricated cross-laminated wood, while the entire roof will be covered in solar cells. Aiming to be fully carbon-neutral, the project hopes to be a potential icon of sustainability and durability.

“We have made climate, environment and sustainability integral aspects of the design process from the outset,” said architect and founder of COBE, Dan Stubbergaard.

“By choosing wood as the main construction material, incorporating solar cells, using excess heat and creating an atrium with a rich biodiversity and a rainwater reservoir, among other features, we have achieved our goal and succeeded in creating a CO2-neutral building, if the design is realized as intended.

“Our hope, as architects, is that we can continue to increase the focus on and improve our ability to create sustainable architecture and construction for the benefit of future generations and the condition of the planet.”

Encompassing 3,500 square meters (roughly 37,673 square feet) of floor space, the two-story building will contain various workshops, exhibition halls, offices, gallery, a reception area, an auditorium, a museum shop and a restaurant.

The 1,600-square-meter roof is to be built in a concave fashion and will be capable of generating enough electricity to cover the museum’s needs while also serving as a roof-top patio with viewing platform. Additionally, the roof’s patio will feature energy bikes where visitors can generate electricity by pedaling.

The science center also plans to feature an atrium which will be open to the public and is bisected by a green path. In creating a biodiverse environment though carefully selected trees, plants and flowers, the result will help to absorb CO2. Moving out beyond just the atrium area, the pathway will connect the museum to two nearby parks. Paired with the greenery is a water reservoir and overflow canal in case of extreme rainfall.

However, when the structure needs to be heated in the winter months or during cold spells, the structure will use a shared ectogrid system with the European Spallation Source—a neighboring high-tech institution also new to the science village—where warm water will pass through local heat pumps, be further heated and ultimately warm the building.

A final green aspect of the museum will be its transportation service, a new streetcar line which will connect central Lund to the Science Village Scandinavia and the museum.

What Now

Still under construction, COBE also designed the 100,000 square meter ESS space, which the museum is slated to be a part of. Together with MAX IV, the two structures will create what will be the world’s most powerful and advanced neutron and x-ray research facilities.

Serving to enhance Lund’s international position as a science city, the museum aims to promote general interest in natural science and research.

The science center is slated to be complete by 2024.

   

Tagged categories: Architects; Architecture; Building design; Color + Design; Commercial / Architectural; Design; Design - Commercial; Design build; Eco-efficiency; EU; Europe; Green design; Maintenance + Renovation; Museums; Sustainability

Comment Join the Conversation:

Sign in to our community to add your comments.


Advertisements
 
KTA-Tator, Inc. - Corporate Office

 
ABKaelin, LLC

 
SAFE Systems, Inc.

 
NLB Corporation

 
HoldTight Solutions Inc.

 
Modern Safety Techniques

 
 
 

Technology Publishing Co., 1501 Reedsdale Street, Suite 2008, Pittsburgh, PA 15233

TEL 1-412-431-8300  • FAX  1-412-431-5428  •  EMAIL webmaster@paintsquare.com


The Technology Publishing Network

PaintSquare the Journal of Protective Coatings & Linings Paint BidTracker

 
EXPLORE:      JPCL   |   PaintSquare News   |   Interact   |   Buying Guides   |   Webinars   |   Resources   |   Classifieds
REGISTER AND SUBSCRIBE:      Free PaintSquare Registration   |   Subscribe to JPCL   |   Subscribe to PaintSquare News
MORE:      About PaintSquare.com   |   Privacy Policy   |   Terms & Conditions   |   Support   |   Site Map   |   Search   |   Contact Us